Kategorie

Nóż do warzyw kuty Titanium dł. 8 cm, niebieski Pokaż większe zdjęcie

Nóż japoński do warzyw kuty dł. 8 cm niebieski TITANIUM - KASUMI

Nowy produkt

K-22008-B

100 Sztuki

287,69 zł



  • Noże TITANIUM to seria najwyższej jakości noży powlekanych tytanem japońskiej firmy KASUMI.
    Ostrze wykonane ze stali molibdenowo-wanadowej powlekane warstwą tytanu gwarantuje najwyższą ostrość. Powłoka tytanowa dostępna jest w trzech kolorach. Tytan jest metalem nietoksycznym a dzięki właściwości nie generowania jonów żelaza na powierzchni, krojona żywność pozbawiona jest metalicznego posmaku. Tytan jest odporny na korozję, i na ścieranie dzięki czemu noże Titanium są niezastąpionymi narzędziami w profesjonalnej kuchni. Ponadto wybór jednej z trzech wersji kolorystycznych - srebrnej, złotej bądź niebieskiej - czyni je dodatkowo stylowym elementem wystroju wnętrza.
    Właściwości tytanu:
    - wysoka odporność na korozję,
    - nietoksyczny,
    - chemio i kwasoodporny,
    - wyższa odporność na ścieranie od stali,
    - higieniczny,
    - hypoalergiczny,
    - bezwonny
    Zasady użytkowania:
    - należy używać na desce do krojenia,
    - nie używać do siekania,
    - nie należy używać do krojenia mięsa czy drobiu z kośćmi,
    - nie używać do krojenia żywności zmrożonej,
    - noże Titanium mogą być myte w zmywarce, lecz dla przedłużenia ich trwałości zaleca się mycie ręczne z użyciem delikatnych środków myjących

    Noże KASUMI są produkowane w mieście SEKI położonym w środkowej Japonii słynącym z wytwarzania najwyższej jakości noży. Tradycja produkcji noży a wcześniej mieczy sięga XIII wieku kiedy to sławny mistrz Motoshige przeniósł się do Seki gdzie wytwarzał najwyższej jakości miecze pożądane w całej Japonii. Region ten był idealnym miejscem za sprawą odpowiedniej jakości ziemi do temperowania ostrzy, dostępu do węgla drzewnego, czystej wody i bliskości dwóch rzek. Unikalna metoda hartowania ostrza gwarantująca niezwykłą jakość i wysokie walory estetyczne sprawiały że miecze z Seki były ulubionymi mieczami samurajskimi. Przekazywany z pokolenia na pokolenie mistrzowski kunszt jest nadal kultywowany a noże KASUMI bez wątpienia mogą być nazywane specjalnością SEKI.

    Cechy produktu

    • ostrze: stal molibdenowo-wanadowa
    • wzmacniająca powłoka tytanowa
    • metal nietoksyczny
    • odporny na korozję i ścieranie
    • generowanie jonów żelaza na powierzchni eliminuje metaliczny posmak krojonej żywności
    • nie absorbuje zapachów
    • nie wywołuje alergii
    • najwyższa ostrość
    • rękojeść: polipropylen
    • odporny na temperaturę do 90 C

Inne produkty w tej samej kategorii: